PRIJAVE     BIOGRAFIJE    
Ponedeljek 15 Julij 2024

Kitara

Kitara je strunsko glasbilo, ki ima zelo dolgo in bogato zgodovino, saj so kitari podobni inštrumenti popularni že vsaj 5000 let. Pred razvojem električne kitare in uporabe umetnih materialov je bila kitara definirana kot inštrument z »dolgim, prečkastim vratom, ploščato leseno strešico nad prižnico, rebri in ravnim hrbtom, pogosto z zaobljenimi stranicami«.

Danes kitare delimo na klasične, akustične in električne. V osnovi kitare ostajajo enake, seveda pa nam novi materiali in s tem razvoj inštrumenta omogočajo lažje igranje in raziskovanje različnih tehnik.

kitara11
kitara2
kitara3

Električne kitare se v današnjem času uporabljajo že v skoraj vsaki zabavni glasbi.

Največ jih seveda srečamo v bluesu, rock'n'rollu, rocku, metalu….. S pomočjo ojačevalca lahko spreminjamo glasnost zvoka, ki ga odda ojačevalec, čistost tona, lahko pa dodamo tudi razne zvočne efekte, ki nam omogočajo nekatere tehnike, ki jih je na akustični ali klasični kitari nemogoče izvesti

Kitara je lahko uglašena na različne načine, cilj določene uglasitve pa je, da se lahko prijema akorde in igra lestvice s čim manj premiki roke in prstov po vratu kitare.

Kitara je vsestranski inštrument in je primerna za vse starosti.

Prijava